4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

On Air

Μας κρατούν παρέα αργά το βράδυ με αθλητικά και συζήτηση, νωρίς το πρωί με ενημέρωση και χιούμορ αλλά και το Σάββατο με αυτοκίνητο και καλή μουσική. Ακούμε και... επιλέγουμε τρία ραδιοφωνικά ζευγάρια από τη μεγάλη παρέα των ελληνικών ερτζιανών, το καθένα για τους δικούς του λόγους!

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: ΘΕΜΗΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ-ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ («ΤΣΑΡΛΥ»)
ΣΤΑΘΜΟΣ: SENTRA FM 103.3
ΕΚΠΟΜΠΗ: ΣΟΥΤ-ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΚΥΡΙΑΚΗ: 23:00-01:00

Βραδινοί και αθλητικοί

Η ημέρα αλλάζει σε περίπου 55 λεπτά, και το «Me and My Monkey» του Robbie Williams ακούγεται στους 103.3. Η εκπομπή επικοινωνίας του Sentra FM μόλις ξεκινά!

Είναι αχώριστοι φίλοι τα τελευταία 17 χρόνια, αλλά σε εκπομπή συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στο στούντιο του Sentra FM 103.3 πριν από περίπου δύο χρόνια. Ο Θέμης Καίσαρης και ο Βαγγέλης Πρωτόπαππας, ή «Τσάρλυ», όπως σίγουρα προτιμάτε να τον αποκαλείτε όσοι ασχολείστε με τα αθλητικά, αποτελούν το αχτύπητο νυχτερινό δίδυμο του αθλητικού σταθμού στην εκπομπή επικοινωνίας με τίτλο «Σουτ-Τηλεφώνημα». Οι δυο τους αρθρογραφούν και στην εφημερίδα για το στοίχημα Match Money, ενώ, για όσους απορούν για το «Τσάρλυ», είναι ένα ψευδώνυμο που έχει από μικρός ο Βαγγέλης και έχει προκύψει από το όνομα που είχε το μαγαζί του πατέρα του, ενώ στη συνέχεια καθιερώθηκε να τον αποκαλούν έτσι οι φίλοι και οι συνάδερφοί του. Ο Θέμης και ο «Τσάρλυ», λοιπόν, μας υποδέχτηκαν στο στούντιο του Sentra σε μια νύχτα γεμάτη από τηλεφωνήματα και SMS φιλάθλων και... οπαδών κάθε χρωματικής προτίμησης.

Γιατί «Σουτ-Τηλεφώνημα»; Πώς προέκυψε ο τίτλος;
«Τσάρλυ»: Ο τίτλος της εκπομπής προέκυψε από μια ατάκα που είχε πει παλιότερα ο Μανώλης Μαυρομάτης, «Σουτ-Τηλεφώνημα». Τη λέμε αρκετά συχνά και ταιριάζει απόλυτα με μια εκπομπή επικοινωνίας, όπως είναι η δική μας.
Πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι αυτή η ώρα; Ιδιαίτερα της Κυριακής;
Θέμης Καίσαρης: Σε σχέση με το «00:00-03:00», που παίζουν -γενικά στους σταθμούς- τέτοιου είδους εκπομπές και έκανα και εγώ παλιότερα στην ΕΡΑ, αυτό δεν είναι τίποτα. Φυσικά, εδώ τα εύσημα πρέπει να τα δώσουμε στο Διευθυντή μας, το Βαγγέλη Μπραουδάκη, ο οποίος είχε την ιδέα να υπάρχει μια εκπομπή επικοινωνίας που να ανοίγει στις 23:00, για να έχουμε μεγαλύτερη γκάμα κοινού, το οποίο ενδεχομένως δε θέλει να ξενυχτήσει.
Έχετε ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιους ακροατές; Υπάρχουν κάποιοι που δε θέλετε καν να ακούτε;
«Τσ.»: Συμβαίνει, αλλά είναι πολύ ειδικές περιπτώσεις. Αν θέλουμε να μιλήσουμε, όμως, για τον κανόνα, και όχι για τις εξαιρέσεις, πρέπει να πούμε ότι είμαστε της άποψης ότι ο κάθε παραγωγός, η κάθε εκπομπή και, κατά συνέπεια, ο κάθε σταθμός φτιάχνουν και εκπαιδεύουν το κοινό τους, πράγμα που αποδείχτηκε περίτρανα αυτά τα δύο χρόνια.
Σας ενοχλεί περισσότερο ένας φανατισμένος με την ομάδα του ακροατής, που δε δέχεται συζήτηση, ή ένας εριστικός;
Θ.Κ.: Δε θέλουμε στον αέρα γενικά αυτόν που δε σέβεται το βήμα που του δίνεις. Δέχομαι, φυσικά, να διαφωνήσεις μαζί μου, ακόμα και να με προσβάλεις, αρκεί να το κάνεις με τρόπο. Όπως εμείς είμαστε προσβλητικοί μερικές φορές για την ομάδα ή τον αγαπημένο παίκτη κάποιων ακροατών μας, και τους τσαντίζουμε, έτσι τους δίνουμε το δικαίωμα να είναι και εκείνοι πιο προσβλητικοί στα σχόλιά τους. Εκεί είναι, όμως, που δεν πρέπει να χαθούν τα όρια... Μην ξεχνάμε ότι εμείς πληρωνόμαστε γι’ αυτό που κάνουμε και κρινόμαστε διαφορετικά από αυτόν που κρύβεται πίσω από την ανωνυμία του.
Τι είναι αυτό που οδηγεί τον κόσμο στην επικοινωνία με μια αθλητική εκπομπή τέτοια ώρα;
«Τσ.»: Είναι καθαρά θέμα συνήθειας για κάποιους. Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που παίρνουν τηλέφωνο καθαρά για να διαφωνήσουν με μια δική μας άποψη που τους εκνευρίζει ή, αντίστοιχα, να συμφωνήσουν με μια άλλη. Εμείς, όμως, έχουμε δημιουργήσει ένα κοινό που θέλει να συζητήσει λίγο πιο ουσιαστικά για ποδόσφαιρο, μπάσκετ κτλ. Επιπλέον, ο αθλητισμός γεννά καθημερινά θέματα, έχει έντονη επικαιρότητα, και αυτό βοηθάει τον κόσμο να λαμβάνει μέρος με τον τρόπο του σε τέτοιου είδους εκπομπές επικοινωνίας.
Είχατε καλέσει εσείς ποτέ σε αντίστοιχη εκπομπή, πριν ασχοληθείτε με το χώρο;
«Τσ.»: Με εξαίρεση την εκπομπή του Γεωργίου, που είχα πάρει δυο, τρεις φορές, δεν έχω τηλεφωνήσει ποτέ ξανά σε ραδιόφωνο ή τηλεόραση.
Θα το κάνατε αυτό το εγχείρημα στην τηλεόραση;
Θ.Κ.: Θεωρώ ότι αυτό που κάνουμε ανήκει και ταιριάζει πιο πολύ στο ραδιόφωνο, γιατί, αν γίνει στην τηλεόραση, πρέπει αυτοί που το κάνουν να εκμεταλλεύονται 100% τη δύναμή της, που είναι η εικόνα. Για παράδειγμα, μιλούν για μια φάση; Πρέπει να τη δείχνουν άπειρες φορές, από πολλές διαφορετικές λήψεις και πάνω εκεί να γίνεται η συζήτηση. Το ίδιο για έναν ποδοσφαιριστή, για την τακτική της ομάδας κτλ. Αν γινόταν έτσι, μπορεί και να το έκανα, αν και η τηλεόραση γενικά δε μου αρέσει καθόλου.
Πιστεύετε ότι μπορείτε να ηρεμήσετε ή να ανάψετε τα αίματα (ύστερα από ένα ντέρμπι, για παράδειγμα); Το κάνετε;
«Τσ.»: Δεν μπαίνουμε ποτέ στη διαδικασία να σκεφτούμε κάτι τέτοιο, και λέμε πάντα την άποψή μας. Κάποιες φορές αυτά που λέμε ηρεμούν τον κόσμο και κάποιες άλλες όχι, τίποτα όμως δε γίνεται εσκεμμένα. Αν νιώσουμε, ωστόσο, ότι η κατάσταση πάει να ξεφύγει από κάποιους ακροατές, τότε, ναι, είμαστε υποχρεωμένοι να σβήσουμε τη φλόγα... για αυτούς, και όχι για εμάς.
Έχετε νιώσει ποτέ απειλή ή φόβο από κάποιο μήνυμα ή τηλεφώνημα στην εκπομπή;
Θ.Κ.: Απειλές υπάρχουν, ακόμα και του είδους ότι «ερχόμαστε εκεί τώρα να σας δείρουμε...», αλλά η αλήθεια είναι ότι όσο είμαστε στο Sentra δεν έχουμε νιώσει φόβο. Παλιότερα, όταν ήμουν στην ΕΡΑ, ένιωσα κάποιες φορές περίεργα, γιατί εκεί τα μηνύματα είναι δωρεάν, και έστελναν πάρα πολλοί ό,τι μπορείς να φανταστείς. Στη δική μας περίπτωση παίζει σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι είμαστε και κολλητοί. Σε μια δύσκολη στιγμή θα πειραχτούμε, θα γελάσουμε, θα νιώσει καλύτερα και πιο σίγουρα ο ένας με τον άλλο, και εκεί θα τελειώσουν όλα. Αυτό που με πειράζει περισσότερο από όλα, πάντως, είναι να αναφέρονται και να προσβάλουν πρόσωπα της οικογένειάς μου.
Ποιο είναι το πιο αστείο που σας έχουν πει ποτέ στον αέρα και το θυμάστε μέχρι σήμερα;
«Τσ.»: Πριν από περίπου τρεις μήνες μας είχε πάρει ένας τηλέφωνο και φώναζε ότι ο Μποτρίνι είναι άσχετος και ότι αυτός μαγειρεύει πολύ καλύτερα τα μακαρόνια, ειδικά με κιμά... Πραγματικά, αυτό το περιστατικό δε θα το ξεχάσουμε ποτέ πιστεύω.
Τελικά, ποιος πιστεύετε ότι θα πάρει το Πρωτάθλημα φέτος;
Θ.Κ.: Πραγματικά, δεν μπορώ να πιστέψω ότι δε θα το πάρει και φέτος ο Παναθηναϊκός. Αν δε γίνει, κανονικά οι παίκτες του θα πρέπει να φορούν κόκκινα για τουλάχιστον μία χρονιά, έτσι, για τιμωρία...
Η Εθνική μας το καλοκαίρι θα φανεί αντάξια των προσδοκιών;
«Τσ.»: Πιστεύουμε και ελπίζουμε τα καλύτερα για την Εθνική μας στο Μουντιάλ. Μας έχουν κάνει ήδη υπερήφανους, και αυτό δεν μπορεί να σβηστεί με τίποτα. Σημασία έχει να είμαστε ανταγωνιστικοί, και όπου φτάσουμε. Έτσι και αλλιώς, το ταξίδι θα είναι μεγάλο και οι εμπειρίες πολλές. Το πρώτο παιχνίδι με τους Κορεάτες, πάντως, είναι πολύ σημαντικό. Αν τους κερδίσουμε, θα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επόμενη φάση, αφού στα επόμενα δύο ματς θα μπορούμε να παίξουμε το ποδόσφαιρο που μας ταιριάζει. Θα περιμένουμε υπομονετικά να πάρουμε 1 πόντο, αφού είναι πολύ πιθανό με 4 βαθμούς να βρεθείς στην επόμενη φάση.

Ο Θέμης Καίσαρης είναι 33 ετών, ενώ την πρώτη του απόπειρα στο ραδιόφωνο την έκανε στην ΕΡΑ Σπορ πριν από περίπου 3,5 χρόνια - και τότε σε βραδινή εκπομπή επικοινωνίας.

Ο Βαγγέλης Πρωτόπαππας («Τσάρλυ») είναι επίσης 33 ετών, ενώ πρώτη φορά ακούστηκε στα ερτζιανά το Σεπτέμβριο του 2007 στο Sportime Radio.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: ΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ-ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ
ΣΤΑΘΜΟΣ: BEST 92.6
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 08:00-10:00

Πρωινοί και εύθυμοι

Ραδιοφωνικά ζευγάρια με 13 χρόνια... σχέση δεν υπάρχουν πολλά στις ημέρες μας. Ο Best Radio 92.6 έχει την τύχη να έχει ένα από αυτά στην πρωινή του ζώνη!

Έπειτα από τόσα χρόνια συνήθειας, έρχονται στιγμές που σας ενοχλεί ακόμη το πρωινό ξύπνημα;
ΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ: Κάνουμε πρωινή εκπομπή από το 1997, οπότε είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας που μας ευχαριστεί ιδιαίτερα. Μπορώ να πω, μάλιστα, ότι, αν για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να έρθουμε ένα πρωινό, τότε είναι που δε νιώθουμε καθόλου καλά. Το πρωινό ξύπνημα δεν έχει επηρεάσει καθόλου τις ζωές μας. Βγαίνουμε, κοιμόμαστε αργά, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Ποιο είναι το μυστικό που σας έχει διατηρήσει ως ραδιοφωνικό ζευγάρι όλα αυτά τα χρόνια; Θα μένατε στην εκπομπή, αν σας πρότειναν να την κάνετε ο καθένας μόνος του;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ: Το βασικό είναι ότι είμαστε δύο πολύ καλοί φίλοι και εκτός ραδιοφώνου. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που δεν έχουν αυτήν τη χημεία, γιατί πολύ απλά δεν είναι φίλοι όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Εννοείται πως δε θα κάναμε την εκπομπή ο καθένας μόνος του, άλλωστε πιστεύω ότι δε θα μας το πρότειναν και ποτέ, αφού ξέρουν ότι μόνο ως δίδυμο αποδίδουμε έτσι. ¶λλωστε, ό,τι κάνουμε το κάνουμε ως δίδυμο, ακόμα και όταν γράφουμε στα περιοδικά ή όπου αλλού.
Θα σας άρεσε να κάνετε μεταμεσονύκτια ραδιοφωνική εκπομπή;
Τ.Γ.: Έχοντας ως δεδομένο ότι θα κάναμε ταυτόχρονα την πρωινή, ναι, θα θέλαμε να κάνουμε και μια βραδινή εκπομπή, η οποία βέβαια θα ήταν καθαρά μουσική. Εκεί, όμως, θα βγάζαμε όλο το μουσικό μας άχτι, και έτσι μάλλον θα την ακούγαμε μόνο οι δύο μας...
Θα δοκιμάζατε ποτέ να κάνετε ξανά τηλεόραση;
Θ.Β.: Φυσικά και θα δοκιμάζαμε, αρκεί να ήταν στα μέτρα μας η πρόταση που θα μας έκαναν. ¶λλωστε, η τηλεόραση είναι μέρος της δουλειάς μας. Πιστεύω ότι η απόπειρα που κάναμε στον ΑΝΤ1 ήταν λίγο πρόχειρη και παιδική. Σήμερα, αν δοκιμάζαμε, θα θέλαμε κάτι πιο ενήλικο. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να μεταφέρουμε τη ραδιοφωνική μας εκπομπή στο γυαλί, ενώ δεν είναι μυστικό ότι το «Ράδιο Αρβύλα» είναι κάτι που είχαμε προτείνει εμείς.
Πώς προέκυψε το www.kamarinia.blogspot.com;
Τ.Γ.: Ήταν ένα εσωτερικό αστείο, που το λέγαμε χρόνια, κοροϊδεύοντας κάποιους ανθρώπους κουλτουριάρηδες κτλ. που λένε σε διάφορες συνεντεύξεις τους ότι «στο θέατρο, ή στα μπουζούκια, ή όπου άλλου περνάμε πολύ καλά, γιατί έχουμε καλά καμαρίνια...». Έτσι βγήκε το όνομα. Γενικά, όμως, το blog και το Ίντερνετ είναι και νέα μέσα επικοινωνίας. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να το δοκιμάσουμε και εμείς, και έτσι από τον Οκτώβριο του 2007 είμαστε στο Διαδίκτυο.
Πόσο σημαντικό ρόλο πιστεύετε ότι παίζουν οι μουσικές επιλογές και γνώσεις σας στην ακροαματικότητα της εκπομπής;
Θ.Β.: Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί ο Best είναι βασικά μουσικός σταθμός. Οι ακροατές του ακούνε πολύ ψαγμένη μουσική, και εμείς πρέπει και οφείλουμε να μπορούμε να τους ικανοποιούμε σε καθημερινή βάση. Ακόμα και όταν είχαμε πάει στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 το 2005 είχαμε τον όρο να παίζουμε τη μουσική που παίζουμε στον Best, και το δέχτηκαν, παρά το γεγονός ότι ο ΑΝΤ1 βάζει άλλου είδους μουσική.
Πώς θα αντιδράσετε στα πειράγματα του Γιώργου Βράτσου την ημέρα που θα κάνει φιέστα ο Παναθηναϊκός για το Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου; Με ποιον τρόπο θα ανταποδώσετε, αν ο Ολυμπιακός πάρει φέτος τα σκήπτρα στο μπάσκετ;
Τ.Γ.: Κάτσε να έρθει εκείνη η ώρα, και σίγουρα θα βρούμε πολλά να του κάνουμε, και νομίζω πολλά να μας κάνει και αυτός... ¶λλωστε, δεν έχουμε «δικτατορία». Κάποια στιγμή θα χάναμε και εμείς το ποδόσφαιρο και θα κερδίζαμε το μπάσκετ. Έτσι πάνε αυτά στην μπάλα.
Ποιο SMS ακροατή σας έχει μείνει αξέχαστο;
Θ.Β.: Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα μήνυμα ακροατή που μας έλεγε ότι ήμασταν η καλύτερη παρέα του το καλοκαίρι που πέθανε η κοπέλα του. Αν θυμάμαι καλά, μας το είχε στείλει παραμονή Πρωτοχρονιάς, και πραγματικά συγκινηθήκαμε όλοι πάρα πολύ!
Γιατί μοτοσικλέτα;
Τ.Γ.: Μου αρέσει πολύ περισσότερο ως όχημα σε σχέση με το αυτοκίνητο. Τώρα πια, όμως, είναι και λύση ανάγκης, ιδιαίτερα όταν κινείσαι μέσα στην Αθήνα. Για παράδειγμα, κάθε μέρα έρχομαι από τον ¶λιμο στο Ψυχικό, απόσταση που με τη μοτοσικλέτα σε πολύ χαλαρό ρυθμό είναι 20 λεπτά, και με το αυτοκίνητο δεν πέφτεις ποτέ κάτω από τη 1 ώρα. Αυτοκίνητο έχω μόνο επειδή έχω τρία παιδιά, για κανέναν άλλο λόγο.
Γιατί γρήγορο αυτοκίνητο;
Θ.Β.: Εγώ, από την πλευρά μου, αν και «φρεσκοπαντρεμένος» και χωρίς παιδιά, ψηφίζω δαγκωτό τα αυτοκίνητα, και μάλιστα τα γρήγορα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη εκτόνωση πιστεύω από το να μπορείς να κινείσαι γρήγορα, αλλά πάντα με ασφάλεια, με το αυτοκίνητό σου. Από τα γρήγορα αυτοκίνητα της εποχής μας μου αρέσει πολύ η Porsche Cayman.

Ο Τάκης Γιαννούτσος είναι 43 ετών και ξεκίνησε τη ραδιοφωνική του καριέρα το 1988 από το Κανάλι 15 της Αθήνας στην εκπομπή «Απόψε πετάμε αετό».

Ο Θοδωρής Βαμβακάρης είναι 46 ετών και η πρώτη του εκπομπή, με την ονομασία «Ηλεκτρικά Ρεύματα», έγινε στο ραδιόφωνο το 1987 στο Κανάλι 1 του Πειραιά.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: ΤΑΚΗΣ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗΣ-ΤΑΚΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ
ΣΤΑΘΜΟΣ: GALAXY FM 92
ΣΑΒΒΑΤΟ: 11:00-13:00

Σαββατιάτικοι και... αυτοκινητάδες

Στον Galaxy FM υπάρχουν πολύ καλοί ηχολήπτες, αλλά το δίδυμο παραγωγών που επισκεφτήκαμε έχει επιλέξει να έχει και την κονσόλα στα χέρια του, αποδεικνύοντας ότι, εκτός από αυτοκίνητα... ξέρει πολύ καλά και από μουσική!

Εκπομπή αυτοκινήτου σε έναν κατά βάση μουσικό σταθμό;
ΤΑΚΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ: Πρέπει να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους του Galaxy, που «ανέχονται» να μιλάμε τόσο πολύ σε έναν καθαρά μουσικό σταθμό. Βέβαια, χρειάζονται και αμοιβαίες υποχωρήσεις, αφού είναι λογικό και εμείς να θέλουμε να μιλάμε ασταμάτητα και τις δύο ώρες για το αγαπημένο μας θέμα και, από την άλλη, ο ακροατής του Galaxy να έχει ως προτεραιότητα τη μουσική. Για να τηρηθεί αυτή η ισορροπία, χρειάστηκε πολλή δουλειά, και πιστεύω ότι το έχουμε πετύχει. ¶λλωστε, έχει προκύψει και μέσα από έρευνες ότι, ακόμα και σε μουσικούς σταθμούς, αν λες ενδιαφέροντα πράγματα, ο άλλος θα σε ακούσει με προσοχή, και ας του διακόψεις για λίγο το μουσικό ταξίδι.
Πόσο δύσκολο είναι να μιλάτε και να εξηγείτε για αυτοκίνητα, χωρίς τη βοήθεια της εικόνας και της φωτογραφίας;
ΤΑΚΗΣ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗΣ: Αυτό ακριβώς είναι το σημείο που πρέπει να προσέχουμε. Να κάνουμε τον ακροατή να καταλαβαίνει πώς είναι ένα αυτοκίνητο με απλά λόγια, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να μιλήσουμε για την εμφάνιση, γιατί ο άλλος δεν το βλέπει, αλλά προσπαθούμε να μεταφέρουμε λεκτικά την οδηγική αίσθηση. Το κάθε μέσο έχει τη δική του διάσταση. Η τηλεόραση σε βοηθάει με την εικόνα, οπότε δε χρειάζεται να χρησιμοποιείς πολλά λόγια, τα έντυπα χρειάζονται την καλή φωτογραφία και το ραδιόφωνο, με τη σειρά του, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το λόγο. Πρέπει να το διανθίσεις με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να πάρεις τον άλλο που είναι στο σπίτι ή στο αυτοκίνητό του χαλαρός και να τον βάλεις στο δικό σου μονοπάτι σκέψης, πάντα με απλό τρόπο.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε έναν ακροατή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ώστε να επιλέξει κάποιο αυτοκίνητο;
Τ.Π.: Δεν μπαίνουμε ποτέ στη διαδικασία να πούμε πάρε το ένα αυτοκίνητο ή το άλλο. Το θεωρούμε λάθος και αντιδεοντολογικό. Σίγουρα, όμως, θα πούμε τη γνώμη μας για τα αυτοκίνητα που μας ρωτούν, και από εκεί και πέρα θα αφήσουμε τους ίδιους τους ακροατές να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Για να πεις σε έναν άνθρωπο ξεκάθαρα «πάρε αυτό», πρέπει να κάτσεις να συζητήσεις πολλή ώρα μαζί του, να δεις τις ανάγκες του, τα χρήματα που διαθέτει και πολλά ακόμα, έτσι ώστε να του δώσεις μια απάντηση. Αυτό δε γίνεται και δεν είναι σωστό να γίνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ο κόσμος εκτιμά πολύ την ειλικρίνεια. Δεν μπορείς να του λες, για παράδειγμα, τη μία εβδομάδα που έχεις για χορηγό την τάδε εταιρεία ότι τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα είναι καλά, και την άλλη πως όχι... Πρέπει να έχεις σταθερή άποψη, και αυτό περνάει στον κόσμο.
Πιστεύετε ότι μια αυτοκινητική εκπομπή σαν τη δική σας θα μπορούσε να έχει καθημερινή θέση σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό;
Τ.ΤΡ.: Σίγουρα και έχει θέση. Το αυτοκίνητο είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού, της καθημερινότητας και της κουλτούρας του ανθρώπου, και συγκεκριμένα του Έλληνα. Δεν είναι απλώς ένα μέσο που μας πηγαίνει κάπου, είναι πολλά ακόμα. Μια σωστή αυτοκινητική εκπομπή στο ραδιόφωνο πρέπει να παράγει παιδεία και κουλτούρα και να βγάζει σωστότερους και ασφαλέστερους οδηγούς στο δρόμο. Δυστυχώς, όμως, όλοι ενδιαφέρονται για το κουτσομπολιό, το ποδόσφαιρο και την πολιτική.
Θα κάνατε ποτέ την ίδια εκπομπή στην τηλεόραση;
Τ.ΤΡ.: Η τηλεόραση έχει άλλου είδους ρυθμούς και άλλες απαιτήσεις. Θέλει πολλή εικόνα, θέλει πολλά ρεπορτάζ και πολλά ακόμα για να βγει μια -σωστή- εκπομπή 1 ή 2 ωρών. Πιστεύω, όμως, ότι μπορεί να βγει μια τέτοια εκπομπή στην τηλεόραση, αρκεί να δουλευτεί σωστά. Από εκεί και πέρα, πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι εκπομπές λόγου δεν έχουν πλέον μεγάλη θέση στην τηλεόραση, και αυτές που έχουν εξυπηρετούν άλλου είδους σκοπιμότητες και έχουν αντικείμενο πολύ ευρύτερου ενδιαφέροντος από ό,τι είναι το αυτοκίνητο.
Από τα e-mail και τα τηλεφωνήματα που λαμβάνετε, τι έχετε καταλάβει ότι ενδιαφέρει περισσότερο τους ακροατές σας;
Τ.Π.: Τον κόσμο τον ενδιαφέρει πάρα πολύ το χρηστικό κομμάτι του αυτοκινήτου. Τα συνεργεία, τα ελαστικά, ο ασφαλής τρόπος οδήγησης και όλα αυτά που του κάνουν πιο άνετη την καθημερινότητα. Πολλοί είναι, φυσικά, εκείνοι που ενδιαφέρονται και για τη Formula 1 και για τους αγώνες αλλά και για τα νέα μοντέλα. Αυτό που κάνει διαφορετικό το ραδιόφωνο είναι η αμεσότητα που έχει με τον κόσμο. Έχει χιόνια έξω; Ο κόσμος θα ενδιαφερθεί για την οδήγηση σε αυτές τις συνθήκες και τις αλυσίδες. Το θέμα της εποχής είναι τα τέλη κυκλοφορίας; Όλη η συζήτηση μπορεί να γίνει γύρω από αυτά. Γενικά, η επικαιρότητα παίζει σημαντικό ρόλο σε μια live εκπομπή.
Πώς είναι μοιρασμένο το κοινό σας; Έχει ταύτιση με εκείνο του σταθμού;
Τ.ΤΡ.: Σαφώς το μεγαλύτερο ποσοστό είναι το κοινό του Galaxy, το οποίο έχει αποδεχτεί πολύ καλά αυτήν την εκπομπή, όπως αποδεικνύεται και από τα νούμερά της, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει προστεθεί ένα μικρό κομμάτι ακροατών που δεν ακούν γενικά το σταθμό μας, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι fan της Formula 1. To κοινό μας, πάντως, γενικά είναι στην πλειονότητά του μεταξύ 25 και 44 ετών και αρκετά μοιρασμένο ανάμεσα στα δύο φύλα._ Μ. Σαλ.

Ο Τάκης Τρακουσέλλης είναι 36 ετών και την πρώτη ραδιοφωνική εμπειρία του την είχε το 1991 σε έναν ερασιτεχνικό σταθμό στον ¶γιο Δημήτριο με την ονομασία «Ε FM», που έβγαινε στους 105.3.

Ο Τάκης Πουρναράκης είναι 37 ετών, ενώ η πρώτη του απόπειρα στο ραδιόφωνο έγινε πριν από δέκα χρόνια στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101.8, στην παραγωγή αθλητικής εκπομπής.

Αυτοκίνητο... On Air
Αθήνα:
- Δευτέρα-Παρασκευή 14:55-15:00: Βήμα FM 99.5, «Το αυτοκίνητο στα FM» με το Βαγγέλη Κιούση
- Δευτέρα 19:00-20:00: NovaΣΠΟΡ FM 94.6, «Δρόμοι Αντοχής» με το Δημήτρη Μπαλή
- Τρίτη 19:00-20:00: Sentra FM 103.3, «Wheels & Motors» με τους Νικόλα Ζαλμά και Γιάννη-Μάριο Παπαδόπουλο
- Τετάρτη 17:00-18:00: Galaxy 92, «Η ώρα του αυτοκινήτου» με το Σπύρο Ρέκκα
- Παρασκευή 19:00-20:00: ANT1 97.2 FM, «Οδηγώντας με ασφάλεια» με τον ¶ρη Γαλανόπουλο
- Σάββατο 11:00-13:00: Galaxy 92, Τάκης Τρακουσέλλης και Τάκης Πουρναράκης
- Κυριακή 10:00-11:00: Arrena Radio 89.2, «Μηχανοκίνητος Αθλητισμός» με τον Πάνο Διαμάντη
- Κυριακή 20:00-22:00: ANT1 97.2 FM, «Ο Δρόμος της Επιστροφής»
Θεσσαλονίκη:
- Παρασκευή 14:00-16:00: ANT1 97.5 FM, «Οδηγώντας με τον ΑΝΤ1» με τον Κώστα Στέφου
- Παρασκευή 17:00-19:00: ΕΡΤ3 102, «Εν κινήσει» με τους Τριαντάφυλλο Τσουλφά και Σωτήρη Βουτσελά
- Σάββατο 12:00-14:00: Real FM 107.1, «Επί Τροχών» με το Χάρη Θεοφράστου
ΥΓ: Ελπίζουμε να μην έχουμε παραλείψει την προσπάθεια κάποιου ή κάποιων συναδέλφων.